תזונת הילדים בגן ובבית הספר

תזונת הילדים בגן ובבית הספר

בואו נודה בזה. להכין אוכל לגן או לבית הספר זה אחד הדברים שאנחנו לא אוהבים לעשות (בלשון המעטה). ולמה בעצם?

כי מצד אחד עומד הרצון שלנו להקפיד על תזונה בריאה ומגוונת לילדים שלנו ומהצד השני עומדים הילד שלנו (שאוכל רק חומוס או גבינה צהובה בכריך, אם הוא בכלל אוהב כריכים) והעומס שיש לנו בשעות הבוקר בהתארגנות, גם בלי לעמוד מול המקרר ולחשוב מה נשים היום בקופסה.

 

אז מה עושים?

קודם כל, בואו נעשה סדר.

אין ספק, והמומחים שלנו מדגישים את זה, שלארוחת בוקר מזינה יש השפעה על יכולת הריכוז של הילדים שלנו ועל מניעה של השמנת יתר.

בנוסף, עד שהילדים שלנו אוכלים את ארוחת הבוקר במסגרת החינוכית, עוברות לא מעט שעות מהזמן שבו הם התעוררו ולכן חשוב שהם יאכלו ארוחה קלה עוד לפני שהם יוצאים מהבית, כדי שיגיעו ערניים ומרוכזים יותר כבר בתחילת היום.

 

מה חשוב שיהיה בארוחת הבוקר? 

יפה שיף, דיאטנית קלינית לילדים במידור קידס, מדגישה שחשוב שבארוחה יהיו דגנים המספקים פחממות, מזונות תורמי חלבון ופרי טרי. דגנים המספקים פחממות היא מסבירה, הם דגני בוקר, לחם מלא, קרקרים וגרנולה. מומלץ כאמור לשלב אותם עם חלב, גבינה, יוגורט, חומוס או טחינה. 

בנוסף, ממליצה יפה שיף, לצרף לכריך שאוכל הילד גם ירקות שניתן לאכול אותם שלמים (או בחתיכות גדולות) כמו מלפפון, פלפלים בצבעים שונים, גזרים חתוכים, פלחי קולורבי ועגבניות שרי. 

מומלץ להכין לילדכם ארוחת ביניים קלה (פרי, יוגורט, קרקרים) נוספים שיוכל לאכול בהמשך היום ועד שחוזר הביתה. ההמלצה היא על ארוחה כל שעתיים שלוש. 

 

איך עושים את זה? כמה טיפים חשובים:

חשיפה ראשונה –

חשוב לזכור שאם הפעם הראשונה שהילד שלכם טועם פיתה מקמח מלא או קרקר חדש היא בבית הספר, לא בטוח שהוא ינסה אותם וסביר להניח שיחזור עם קופסת האוכל מלאה הביתה.

אז מה כדאי לעשות? הדבר המומלץ ביותר הוא לשתף את הילד בהכנה של האוכל באחת מארוחות הערב. הניסיון שלנו מלמד שכשהם שותפים להכנה, הם משתפים יותר פעולה עם האכילה של הארוחה.

כדאי להסביר, בצורה עניינית וקצרה למה בחרתם בלחם החדש ושהוא מזין יותר, בריא יותר ויכול לעזור להם להישאר מרוכזים בכיתה. גם הם, כמונו, רוצים להצליח ולא להרגיש עייפים אחרי הארוחה.

 

חשיפה חוזרת –

חשוב לזכור שלוקח זמן עד שילדים מסתגלים למאכל חדש ולכן כדאי להציע אותו מספר פעמים ולא לוותר אחרי פעם אחת שבה הם לא התלהבו ממנו.

 

קו אחיד –

שמרו על קו אחיד לכל אורך היום. אם בבוקר הארוחה כוללת דגנים מלאים, מומלץ שגם יתר הארוחות בבית יהיו כאלה ובכלל, שבבית לא יהיו הדברים שהם יבחרו בהם אם קיימים (אם אין שוקולד למריחה הרבה יותר קל לשכנע לאכול מאכל אחר).

 

גיוון והגשה –

אומרים שאוכלים קודם כל עם העיניים. אז ההגשה של המזון חשובה מאוד. גם כשאתם חושפים למזון חדש בבית וגם בקופסאות האוכל לגן ולבית הספר.

חשוב מאוד לגוון בצבעים של הירקות, בצורת החיתוך של הירקות או הכריך, לחתוך קרקרים למשולשים למשל, לצרף פשטידה אישית במקום הכריך.

גם בקופסאות האוכל, מומלץ לגוון בצורה כמה שיותר (במסגרת מגבלות הזמן שלכם בבוקר או באפשרות להכין חלק מהדברים בערב לפני). בנוסף, רכשו קופסאות עם הפרדה, שנוזלי הירקות לא ירטיבו את הכריך למשל והארוחה תהיה נעימה למראה ולאכילה.

 

שתפו את ילדכם בתכנון הארוחות –

בחרו יחד איתם מה הם רוצים לאכול בכל יום. מומלץ לתלות טבלה על המקרר של כל יום ומה הארוחה כוללת כך שתכלול את כל רכיבי הארוחה החשובים.

 

ונקודה אחרונה, שנוגעת לילדים הגדולים יותר. הרבה פעמים הילדים קונים לעצמם אוכל בבית הספר או בדרך אליו. יפה שיף, מדגישה כי מרבית המזון הקנוי מכיל כמויות גדולות של מלח, סוכר ושומן רווי, ולכן עדיף להימנע מכך ולאכול מזון ביתי. אם לא ניתן למנוע כדאי לקבוע כמה. קבעו עם ילדכם כמה פעמים בשבוע אפשר לקנות אוכל בחוץ ומה מבחינתכם מותר לקנות.

 

יש לכם שאלות או טיפים נוספים שעבדו לכם? שתפו אותנו

רוצים להוריד את לוח תכנון הארוחות השבועי שלנו? לחצו כאן