הנקה – מתי וכמה כדאי להניק

הנקה – מתי וכמה כדאי להניק

לא פשוט להיות אמא מניקה. טוב, לא פשוט להיות אמא זה ברור. אבל אין ספק שלמניקות, תמיד ימצאו מה להעיר.

את מניקה יותר מידי. מניקה פחות מידי. תשלבי בקבוק. אל תשלבי בקבוק. לאוכל יש השפעה. לאוכל יש השפעה. את עדיין מניקה??

מניקות, ולא ממש חשוב אם זה הילד הראשון או הרביעי שלהן, עומדות בפני מתקפת הערות של הסביבה אבל לא פחות – המון שאלות שעולות להן עצמן. וכשחושבים על זה – זה די ברור. בניגוד לבקבוק שבו אנו רואים כמה התינוק אכל וקל יותר, לפעמים, לצפות מתי ירצה לאכול שוב, בהנקה יש נעלם גדול יותר ואנו לא יודעים אם התינוק ינק מספיק וכמה חלב ינק בפועל.

אז כמה כדאי להניק?

בשבועות הראשונים לחייו, תינוק יונק בין 8 ל- 12 פעמים בממוצע ביממה. בימים הראשונים, נהוג להניק את התינוק בערך כל שעה וחצי עד שעתיים. ככל שחולפים הימים, ההמלצה הרווחת היא להניק את התינוק כל 3-4 שעות.

השאלה שמגיעה מיד אחרי היא – האם להעיר תינוק כדי לינוק?

כדי להשיב על כך, חשוב מאוד להסביר קודם כל, שכל תינוק שונה מתינוק אחר. גם בין ילדים באותה המשפחה. יש השפעה גדולה על העלייה במשקל, הנינוחות של התינוק וההתפתחות שלו. ההמלצה הכללית היא לא להעיר כדי לינוק אבל, וזה אבל חשוב מאוד, ומנוגד להרבה המלצות שאנחנו שומעים מגורמים לא מוסמכים רפואית – לא מומלץ שתינוק צעיר (עד גיל חצי שנה בקירוב) ישן לילה שלם ללא הנקה ותינוקות צעירים יותר (עד גיל 3 חודשים פחות או יותר) חשוב שינקו גם יותר מפעם אחת בלילה.

ושוב, חשוב מאוד להתייעץ עם רופא הילדים שמכיר את התינוק ועוקב אחרי הגדילה שלו מלידתו, כדי לבחון האם נדרשת הנקה רבה יותר, גם בשעות הלילה או שדי בהנקה אחת או שתיים כאמור.

אז אם מצד אחד לא מעירים תינוק ומהצד השני חשוב שיקום לינוק מה ניתן לעשות?

נתייחס ראשית לתינוקות צעירים מאוד. עד גיל חודשיים פחות או יותר.

לתינוקות אלה, ברוב המקרים, אין הפרדה חדה בין יום ולילה. ולכן, אנו עשויים לתהות גם במשך היום לגבי השאלה האם להעיר את התינוק, ולא רק בשעות הלילה.

במקרים אלה, כדאי להעיר בצורה הדרגתית את התינוק. למשל, להדליק אור לידו, להסתובב ולהשמיע קולות, כך שהוא יקום בעצמו, בצורה רגועה יותר, כדי לאכול.

לגבי הלילה, לרוב בתינוקות בוגרים יותר, ניתן להעיר חלקית מהשנה. לא מומלץ להאכיל תינוק ישן לחלוטין, אך ניתן לדבר אליו, להניק בחדר מואר מעט, רצוי לא זה שהם ישנים בו, כך שתתעורר בהם המודעות לזמן האכילה ולעצם היניקה, ומבלי שהתחלנו יום באמצע הלילה.

חשוב מאוד, לפחות בחודשים הראשונים לחייו, לאפשר לתינוק לינוק מתי שיבקש, ולא לנסות ולדחות הנקות כי נראה לנו שעבר זמן קצר מידי.

כיצד ניתן לדעת שהתינוק רעב?

חשוב להיות קשובים לסימנים ולזהות את הסימנים של התינוק שלכם. למשל, מציצת לשון, תנועות יניקה בפה, ניסיונות הכנסת יד (בגיל חודשיים שלושה בערך) לפה, חיפוש אחר הפטמה, אי שקט או עירנות.

אציין, כי אנו ממליצים לנסות וללמוד את הסימנים האמורים ולא להמתין לבכי כסימן לרעב משום שבכי במצב כזה מעיד על כך שפספסנו את הסימנים המקדימים והתינוק הבוכה מלמד אותנו שהוא רעב זמן מה.